Kategoriler

22 Ocak 2015 Perşembe

ROMA-VATİKAN-FLORANSA-PİSA GEZİMİZ - Birinci Bölüm: Seyahat planlaması, ulaşım ve kolaylık sağlayacak detaylar

collesium-sistine shapel-pisa

Balayımız için nereye seyahat edeceğimizi çok düşündük. İtalya konusunda fikir birliğine vardıktan sonra seyahatimizi planlamaya başladık hemen. Planlamak kolay olmadı tabi. İlk kez gideceğimiz bir ülke… Nerede kalınır, ulaşım nasıl sağlanır, ne yenir, ne içilir, nereler gezilir? İnternette birçok blog var İtalya seyahati ile ilgili. Hepsinden farklı tecrübeler okuduk. Özenle topladığımız bilgiler ışığında seyahat rotamızı çizdik, planladık. Tabi her şey planladığımız gibi olmadı. Aslında bu yazıyı da bu yüzden yazmak istedim. Bizim İtalya gezisi tecrübelerimiz, görüş ve önerilerimiz de belki sizin için faydalı olabilir. Başlıklar halinde özetlemek istiyorum sizlere. Seyahat günlüğümüzü "ROMA-VATİKAN-FLORANSA-PİSA GEZİMİZ" yazımın ikinci bölümünde paylaşacağım. Umarım faydalı olur.

Seyahat Rotamız

2014 yılı Eylül ayının 22’sinde gittik İtalya’ya. Mevsim idealdi. Şortla gezilebilecek kadar sıcak, gezerken sıcaktan bunaltmayacak kadar serin. Kısacası akşamları dışarı çıkarken üzerinize ince bir hırka almanızın yeterli olacağı bir mevsimdi.

Seyahatimizin merkezi Roma’ydı (Bütün yollar Roma’ya çıkar.) ama Floransa, Pisa ve Vatikan’ı da gezdik. Şöyle özetlemek istiyorum.
Seyahatimiz 5 gece 6 günlüktü (Pazartesi-Cumartesi) ama dönüş uçağımız 13:30 saatinde olduğu için Cumartesi gününü saymıyorum bile. İlk gün ise otele varmamız 16:30’u bulmuştu. O yüzden Pazartesi gününü de yarım düşünün. Bilerek bu kadar detay verdim gün konusunda, çünkü seyahati kaç günlük planlayacağınız konusunda yardımı dokunabilir. Bizim seyahatimizin 1 günü sabahtan akşama kadar Floransa ve Pisa’da, 1 günü Vatikan'da geçti. Diğer günler Roma’nın tadını çıkardık. 

Roma Uçak Biletlerimiz

Rotamızı belirledikten sonra ilk iş uçak biletlerini ayarlamak oldu. Aktarmasız en uygun bileti Pegasus Havayollarında bulduk. 22 Eylül’deki seyahatimiz için Nisan ayında uçak bileti aldık. 2 kişi İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı-Roma Fiumicino Havaalanı gidiş-dönüş uçak biletlerimizi 1.120,00 TL’ye aldık. Biletler konusunda daha erken davranabilseydik çok daha uygun fiyata bilet bulabileceğimizi düşünüyorum. Pegasus ile yurtdışı seyahatimizde eleştireceğimiz herhangi bir aksaklık yaşamadık hatta memnun kaldık diyebilirim.

Roma Pass Card

Havaalanında ilk işimiz bir turist bilgi masasından kişi başı 36 Euro ödeyerek “Roma Pass Card” almak oldu. Birçok avantajı olan kartın bizi cezbeden ve ödediğimiz tutarın hakkını veren kısmı, gideceğimiz ilk 2 müzeye sıra beklemeden hatta ücret ödemeden girebilecek olmamız ve ilk kullanımdan itibaren 3 gün boyunca şehir içindeki tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilecek olmamızdı. Bunlar dışında birçok indirim de sağlıyor. Roma Pass Card ile ilgili daha detay bilgiye şu linkten (http://www.romapass.it/p.aspx?l=en&tid=2) ulaşabilirsiniz. 36 Euro verdiğinize değdi mi diye soracak olursanız, kesinlikle değdi. (Giriş bedeli 15,5 Euro olan Colosseum-Roma Forum ve giriş bedeli 15 Euro olan Musei Capitolini’ye ücret ödemeyi bırakın, hiç sıra beklemeden girebildik. Musei Capitolini değil ama Collesseum-Roma Forum önündeki o kalabalık kuyruğu beklememek güzel bir histi. Ulaşım için hiç kullanmayacak olsaydık bile, sırf o sırayı beklemek zorunda olmayacağımız için  alırdık. Bu arada kart ile birlikte şehrin bütün gezilmeye değer yerlerinin işaretlendiği bir harita da veriliyor.


Fiumicino Havaalanı Ulaşım

Fiumicino hava alanından Roma’nın merkezine ulaşım için farklı alternatifler var aslında ama bize en uygun geleni hava alanından kalkan Leonardo Express treni oldu. Yarım saatte bir kalkıyor ve durmaksızın Roma Termini’ye 1 saatte ulaşıyor. Kişi başı 14 Euro olan trene bilet almak için hava alanındaki otomatik makineleri kullanabilirsiniz. İngilizce dili ve nakit ödeme seçeneği olduğu için işleminizi çok çabuk halledebilirsiniz.
Dönüşümüzde de Leonardo Express trenini tercih ettik. Termini tren istasyonundaki otomatik makinelerden biletlerimizi aldık. Biletlerin üzerinde belli bir tarih ya da saat yazmıyordu. 3 aylık bir opsiyon vardı. Neden öyle yazdığına bir anlam veremedik, önemsemeden trene bindik. Binmez olaydıkJ Trendeki bilet kontrolörü biletlerimizin geçersiz olduğunu söyledi. Aldığımız opsiyonlu biletleri, trenin kalktığı peronun yanındaki küçük makineler(makineler dikkatimizi çekmişti ama yine önemsememiştik) aracılığıyla bindiğimiz tarih ve saatteki trene rezerve ettirmemiz gerekiyormuş. Israrlarımıza rağmen ikna edemedik. Kişi başı 25 Euro’dan toplamda 50 Euro ceza kesti bize zalim kontrolör.J Trendeki birçok kişi de bizimle aynı durumdaydı.


Roma-Termini Hakkında

Roma’nın kalbi dersem yanlış olmaz sanırım. İtalya’nın meşhur demiryollarının Roma’daki merkezi… İster şehir içi metro, otobüs, hop on-hop of otobüsler, ister şehirdışı demiryolu ulaşımı için mükemmel bir yer. Biz de bu yüzden konaklama yeri olarak Termini’yi seçtik. İnternette Termini’deki oteller hakkında bazı yorumlar okumuştuk. Geç saatlerde tekin olmayabilir diye, ama bizi rahatsız eden hiçbir şey olmadı. Ayrıca şehrin turistik yerlerine yürüme mesafesinde. Biz Vatikan dışında her yere yürüyerek gittik. Vatikan’a da yürünebilir aslında ama orda da yorulacağımızı hesaba katarak, yine Termini’den metro ile ulaşım sağladık. Ulaşım için ideal diyebilirim.


Termini Otel Tercihimiz

Daha önce bahsettiğim nedenlerden ötürü konaklama yerimizi Termini olarak planladıktan sonra, www.booking.com ve www.tripadvisor.com web sitelerinden otel araştırmaya başladık. Balayı seyahatimiz olduğu için otel seçimizde çok özendik ve biraz pahalıya da kaçtık diyebilirim. Seyahatimizden 3 buçuk ay önce, 5 gece için kahvaltı dahil toplam 904,00 Euro (ücretsiz iptal seçeneği ile) bedelle www.booking.com’dan rezervasyonumuzu yaptırdık. (Smart Hotel-Rome) Konumu, temizliği, personeli, kahvaltısı, kablosuz interneti, havalandırması her şeyiyle güzel bir oteldi. Yalnızca bazıları için odalar küçük gelebilir, biz rahatsızlık duymadık. Termini tren istasyonundan yürüyerek 5 dakikalık bir mesafede bulunuyor. Yine de tüm gün gezip akşamdan akşama otele geldiğimiz için, seyahatimiz sonrasında daha uygun bir otel ayarlayabilirdik diye hayıflanmadık değil.


Roma’dan Floransa ve Pisa’ya Ulaşım

Seyahatimizin 4. gününü yani Perşembe gününü Floransa ve Pisa gezisi olarak planlamıştık. Roma’dan Floransa’ya hızlı tren biletleri fiyatlarının seyahat tarihi yaklaştıkça pahalılaştığını duymuştuk, bu yüzden 20 gün öncesinden http://www.trenitalia.com web sitesi aracılığı ile tren biletlerimizi de aldık ve 2 kişi gidiş-dönüş biletlerimize toplamda 96 Euro ödedik. Seyahat sırasında barkodlu biletlerin çıktılarını yanınızda bulundurmanız yeterli oluyor. Roma Termini’den Floransa S.M. Novella tren istasyonu yaklaşık 1 saat sürüyor. Hızlı trenin gayet konforlu olduğunu söyleyebilirim.
trenitalia ticket
Sabah erken saatteki hızlı trenle Floransa’ya gelir gelmez, istasyondaki otomatik bilet makinelerinden Pisa biletlerimizi aldık. Floransa S.M. Novella istasyonundan Pisa’ya her yarım saatte bir, 2 numaralı perondan tren kalkıyor ve seyahat yaklaşık 1 saat sürüyor. Bu arada aldığımız biletlerde yine spesifik bir tarih yoktu, 3 ay geçerli olan bir biletti. O zaman herhangi bilgimiz olmadığı için(biletin trene binmeden önce rezerve edilmesi gerekliliği), biletlerimizi rezerve ettirmeden trene bindik ama Pisa trenindeki kontrolör iyi niyetli olsa gerek, bu duruma hiç takılmadı. Pisa’dan Floransa’ya da yine aynı yolla dönüş yaptık. Floransa-Pisa tren biletlerine ise gidiş-dönüş kişi başı 16 Euro ödedik.
Floransa’dan Termini’ye dönüşümüzde de yine internetten aldığımız biletlerimizin çıktısıyla seyahat ettik. 

Roma’dan Vatikan'a Ulaşım

Roma'da A ve B olmak üzere 2 ayrı metro hattı bulunuyor. Bunlardan A hattı ile Vatikan'a gidebilirsiniz. A ve B hatlarının kesişim noktasının Termini olduğunu da belirtmek isterim. A hattına bindikten sonra Ottaviano istasyonunda inmeniz yeterli. Termini'den 6 durak yani yaklaşık 15 dakika uzaklıktaki durakta indikten sonra, 5 dakika yürüyerek kendinizi Vatikan'da bulabilirsiniz.

35 yorum :

  1. Sıkılmadan okunabilecek, gideceklere faydalı bilgiler sunan bir yazı olmuş. Çok güzel, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, beğenmene sevindim ilk blog yazımın ilk yorumcusu.

    YanıtlaSil
  3. roma pass ve ticket detayi onemli, yararli bir yazi olmus, italyaya yakin zamanda gitmis biri olarak tavsiye ederim. Miray

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim, yararlı bulduğuna sevindim.

    YanıtlaSil
  5. Pınar hanım merhaba ;
    yazınızı merakla okudum . Çok faydalı bir yazı olmuş . Yreni yazılarınızı merakla bekliyorum .. Ellerinize sağlık . yeliz

    ,

    YanıtlaSil
  6. Çok iyimiş çok sağol

    YanıtlaSil
  7. Eşimle gitmeyi düşünüyoruz, gitmeden önce tekrar okumakta fayda var gerçekten. Devamını da bekliyoruz, özellikle yemek yenilecek yerlerle ilgili detaylar... Ahmet Ç.

    YanıtlaSil
  8. O zaman yazının ikinci bölümünü de okumanızı öneririm. Diğer detayları orada bulabilirsiniz. :)

    YanıtlaSil
  9. Otelden memnun kalmıştınız değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otelden memnun kaldık. Personel çok güleryüzlü ve yardımseverdi. Odalar temiz ve yeni yapılmıştı, sadece küçük. Konumu zaten harika. Tavsiye ederim :)

      Sil
  10. merhaba bizde yakın zamanda romaya gideceğiz bır kaç sorum olucaktı roma pass bıletini her ulaşım için kullanabiliyor muyuz vatikana giderken bindiğimiz tren için falan da?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şehir içindeki otobüs ve metrolarda kullanabilirsiniz. Romapass Card'ınız ile Vatikan'a giden metroyu da kullanabilirsiniz.

      Sil
  11. Roma gezisini buradaki detayları da dikkate alarak tamamladık. Teşekkür ederiz. Ancak artık Roma pascard, kolezyum önündeki kuyrukta bir öncelik sağlamıyor. Güvenlik nedeniyle arama noktaları olduğu için bu kuyruklara katlanmak zorundasınız.Daha az beklerim diyenler internetten rezervasyon yaptırmak zorundalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bilgi için. Yazıma bu bilgiyi de ekleyeceğim.
      Umarım faydalı olmuştur yazılanlar.

      Sil
  12. Fiumicino Havalanı’ndan şehir merkezine özel vip araçla ulaşımda Türk firması olan www.romeairportshuttle.com tercih edebilirsiniz. VIP transfer hizmetlerimizdeki konforumuz ile hizmetinizdeyiz. Bu ayrıcalıktan sizde yararlanın.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,

    Biz balayı için aynı turu istemekteyim fakat vize pasaport ve rezervasyon işlemleri 3ay önce olacağında belgelerimde kızlık soyadım yazmakta bu bizim için sorun yaratırmı sizler bu şekilde bir sorun yaşadınızmı

    Yardımız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hiç bir sorun olmuyor. Yalnızca ne olur ne olmaz diye yanınıza evlilik cüzdanınızı da alın.
      Şimdiden tebrik ederim, iyi tatiller :)

      Sil
  14. ulaşım açısından çok faydalı bir yazı olmuş, teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. Gerçekten inanılmaz faydalı ve güzel bir yazı olmuş.Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Pınar hanım merhaba

    Roma-Floransa veya Venedik için online bilet alırsak onaylatmaya gerek varmı makinelere online alındığı zaman ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hayır o biletlerde onaylatmanıza gerek yok. Biletlerin internet çıktısı ile seyahat edebilirsiniz.

      Sil
  18. slm pınar han romadan floransa ya kac durak var? filoransadan mestre ye kac durak var ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      1 saat sürüyor hızlı trenle ama kaç durak olduğunu hatırlayamadım.
      Çok fazla durakta durmuyor. Ana duraklarda duruyor sadece.

      Sil
  19. Merhaba Pisa ve Floransayı 1 günde gezmek mümkün müdür ? Yoksa Pisa 1 gününüzü alıyor mu ayrıca Pompei hakkında fikriniz var mı önemli bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Pisa küçük bir kasaba havasında. Zaten trenden inip Pisa kulesinin olduğu yere giderken etrafı da gezmiş oluyorsunuz. Biz zaman kısıtlaması nedeniyle Floransa'ya ayırdığımız 1 günün içinde gidip gördük Pisa'yı... Ama Floransa çok güzel bir şehir. En az 2 gün geçirirseniz hakkını verebilirsiniz bence. Pompei'yi seyahat planlarken çok düşündük ama balayı gezisi için çok yorucu olmasın diye vazgeçmiştik. Bence Roma'dan erken saatlerde çıkıp, günü birlik ziyaret edebilirsiniz. Termini'den trenle ulaşım çok rahat her yere.

      Sil
  20. pınar hanım merhaba yazınıza çok mutlu oldum vizeden yana bir sıkıntı çıkmazsa bizde 5 ağustosta romaya gidiyoruz sizin gibi 5 gece günü birlik floransa ya floransadan da venedik'e gitmeyi istiyoruz yani bir gece romada olamayacağız :( tren biletlerini türkiyeden kredi kartıyla aldığınızda euro olması yönünden bir sıkıntı yaşadınız mı yani biz nasıl bir yol izlemeliyiz? bu konuda bizi aydınlatabilirseniz çok sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Şimdiden iyi tatiller. Umarım yazım size faydalı olur. Kredi kartıyla aldığınızda, aldığınız günün kuruyla ekstrenize yansıtılıyor. Herhangi bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.

      Sil
  21. 2018 yarıyıl tatilinde gittik romaya pass kart yerine transfer ayarlamanızı öneririm. bize kişi başı 12 Euro ya geldi hemde ulaşım için hiç beklemeden çok kısa bir sürede havaalanından otelde, otelden havaalanına gittik.

    YanıtlaSil
  22. merhaba Pınar hanım

    Floransa-pisa arasında tren biletlerinde değişiklik olmuşmudur?14 mart ta roma-floransa turumuz olacak.
    Floransa-Venedik arası floransa dan araç kiralanıp günübirlik gidilebilir mi?Tren biletleri pahalı geldi.İki aile gitmeyi düşünüyoruz.
    Kolezyum ve vatikana girmek için çok sıra beklemeden bilet nasıl alınır?

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar. Vatikan Müzesi online bilet almak için tavsiye edebileceğiniz bir site var mı? http://www.ferhatgokce.com/vatikan-muzesi-bilet-turleri/ bu sitede getyourguide var ama sizin görüşünüz & öneriniz nedir? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...er: 0" />