Kategoriler

27 Aralık 2015 Pazar

BARSELONA-MADRİD GEZİMİZ - Birinci Bölüm: Seyahat planlaması, ulaşım, konaklama ve kolaylık sağlayacak detaylar



Hem denize girip güneşlenelim,  hem farkı bir ülkede tatil yapıp yeni yerler görelim, hem de çok uzaklara gitmeyelim diyorsanız Barselona'ya gidin derim. Biz hazır Barselona'ya gitmişken başkent Madrid'i de görelim dedik ve seyahatimizi bu yönde şekillendirdik.

Daha önceki "ROMA-VATİKAN-FLORANSA-PİSA GEZİMİZ" başlıklı yazılarımda olduğu gibi, bu gezimizi de  2 bölümde anlatacağım. İkinci bölümde yalnızca gezilecek görülecek yerler, bu yerlere ulaşım, tavsiye edebileceğimiz mekanlar, yemekler vs. hakkında bilgileri bulabilirsiniz.



SEYAHAT ROTAMIZ

Eylül döneminin Barselona'nın iklim şartları nedeniyle en güzel dönemi olduğu söylendiği için, seyahatimizi bu dönemde Barselona ve sonrasında Madrid olarak planladık.
Seyahatimizin büyük bölümünü tabiki Barselona'da geçirdik. İlk durağımız 12 Eylül 2015 tarihinde Barselona, 17 Eylül 2015 tarihinde Madrid'e yolculuk ve 19 Eylül 2015 tarihinde İstanbul'a dönüş... Toplam 7 gece 8 gün... 5 gece Barselona, 2 gece Madrid...

Barselona'ya gidiş uçağımız Türkiye saatiyle sabah 10:10'daydı. Otele varmamız İspanya saatiyle 15:20'yi buldu. Bu arada Türkiye ile saat farkı 1 saat... Yani Türkiye saatiyle 16:20'de oteldeydik.

Dönüşümüz ise İspanya saatiyle 14:15 uçağıylaydı. Dolayısıyla son günümüzde çok kısıtlı bir zamanımız vardı. Bu detaylar planlamanıza yardımcı olabilir.

ULAŞIM BİLGİLERİ


İstanbul-Barselona ve Madrid-İstanbul Uçak Biletleri


İlk olarak; İstanbul-Barselona ve Madrid İstanbul uçak biletlerini araştırdık. Aktarmasız en uygun bileti Pegasus Havayollarında bulduk her zamanki gibi. 12 Eylül 2015'teki seyahatimiz için 13 Aralık 2014 tarihinde uçak biletlerimizi aldık. 2 kişilik İstanbul-Barselona ve Madrid-İstanbul biletlerimiz için toplam 964 TL ödedik. Uçuşlarımız sırasında herhangi bir problem yaşamadık.


Barselona'dan Madrid'e Ulaşım


İkinci olarak; Barselona'dan Madrid'e en uygun fiyatlı ve yorulmadan nasıl gidebileceğimizi araştırmaya başladık. Yaklaşık 620 km mesafe var. Otobüs yorucu olabilirdi. AVE Hızlı trenini düşündük, yaklaşık 3 saat sürüyor yolculuk. Hem etrafı gezerek gitmiş oluruz diye düşündük. Ancak kişi başı 134 Euro'dan başlayan fiyatlar nedeniyle hızlı trenden vazgeçtik.(Rezervasyon için tıklayınız.) En sonunda Vueling Airlines'ı bulduk. İspanya'nın yerel bir havayolu şirketi ve fiyatları çok makul. İnternet sitesinden (https://www.vueling.com/es) Barselona-Madrid uçak biletlerimizi 02.01.2015 tarihinde 2 kişi için toplam 98 Euro ödeyerek aldık.(Bu arada biz online koltuk seçimi ve ekstra bagaj hakkı tercih ettiğimiz için fiyat böyleydi. Standart seçseydik 78 Euro ödeyecektik) Pegasus tarzında bir havayolu şirketi, uçakta ikram servisleri ücretli. Yolculuğumuz yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü. Hem daha ucuz hem de yorulmadan seyahatimizi gerçekleştirmiş olduk.

Barselona (El-Prat) Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım

Barselona havaalanı şehir merkezine yaklaşık 12 km mesafede, ulaşımı çok rahat bir havaalanı. İki terminalden oluşuyor. (Terminal 1 ve Termianl 2) 

Pegasus Terminal 2, Thy Terminal 1'e iniş yapıyor. İkisinin ulaşımı da çok basit. Alternatifleri şöyle sıralayabilirim.

Tren: Renfe treni yalnızca Terminal 2'de bulunuyor. Hatta Pegasus Terminal 2'ye indiği için biz trenle otele gitmeyi tercih ettik. Havaalanından çıkar çıkmaz tabelalar sizi yönlendirecektir zaten. Yarım saatte bir kalkıyor ve 25-30 dakikada merkeze ulaşıyor. (Kalkış saatleri için tıklayınız.) Trenle Sants durağında inip, otelinizin yakınındaki metro hattına aktarma yapabilirsiniz. Bu tren için şehir içinde de  (metro, otobüs vs.) rahatlıkla kullanabileceğiniz biletler iş görüyor. Tren istasyonundaki otomatik bilet makinelerinden bilet alabilirsiniz. Biz T10 biletlerinden aldık ve kesinlikle size de öneriyoruz. Adı üstünde 10 kullanımlık biletlerin fiyatı 9,95 Euro ve bu bileti kullanırken 75 dakika içinde yapacağınız sonraki aktarma ulaşım aracı ücretsiz oluyor.
barselona havaalanı ulaşım
Aerobus: Her iki terminalden de çıkar çıkmaz bu otobüslerin duraklarını görebilirsiniz. Bizdeki Havataş gibi. Otobüse binerken şoföre ödeme yapıyorsunuz. Tabi online olarak da bilet alma seçeneğiniz var. Fiyatı kişi başı 5,90 Euro. Bu arada bu otobüslere binerken yanınızda bozuk para bulundurmayı unutmayın. Sıkıntı olabiliyormuş. (Güncel fiyat bilgisi ve internetten bilet almak için tıklayınız.) Otobüsler Terminal 1'den 5-10 dakikada bir, Terminal 2'den 10-20 dakikada bir kalkıyor. Yaklaşık 35 dakikada şehir merkezine varabilirsiniz. (Kalkış saatleri için tıklayınız.) Otobüsler Catalunya Meydanına kadar gidiyor. Ordan istediğiniz yere metro veya yürüyerek rahatlıkla gidebilirsiniz. Havaalanına gitmek içinde aynı şekilde Catalunya Meydanından veya İspanya Meydanından bu otobüslerle havaalanına rahatlıkla gidebilirsiniz. Bizim Barselona-Madrid uçağımız (Vueling Airlines) Terminal 1'den kalktığı için dönüşte tren yerine Aerobus tercih ettik. Bu arada otobüslerde çok iyi sinyal gücü olmasa da ücretsiz wifi bulunuyor.

Taksi: Daha önce belirttiğim gibi taksi ile şehir merkezi arasında yaklaşık 12 km mesafe var. Yukarıda bahsettiğim alternatifler dışında ben rahatıma aşırı düşkünüm diyenler için taksi de bir seçenek olabilir. Taksiler genelde fix fiyat veriyor. 41 Euro... Tabi pazarlık yaparım, daha ucuza da giderim diyorsanız o size kalmış.



Barselona'da Şehiriçi Ulaşım

Barselona'ya gittiğimizde Roma'da olduğu gibi birçok yeri yürüyerek gezmeye çalıştık ama olacak iş değil. Barselona Roma gibi küçük bir şehir değil. Mutlaka toplu taşıma kullanmak gerekiyor. BARSELONA-MADRİD GEZİMİZ yazımın ikinci bölümünde gezdiğimiz yerlere nasıl gidileceği ile ilgili bilgi vereceğim. Bu yüzden bu bölümde genel hatlarıyla işinize yarayacak birkaç bilgi vermek istiyorum.

Metro ağları o kadar gelişmiş ki, her yere metroyla rahatlıkla gidebiliyorsunuz. Biz genelde metroyla ulaşım sağladık şehiriçinde. Metro duraklarındaki otomatik makinelerden alabileceğiniz 10 kullanımlık T10 biletleri ile metroyu kullanabilirsiniz. Fiyatı 9,95 Euro ve 75 dakika içerisinde yapacağınız metro veya otobüs aktarması ücretsiz. Biz 5 günlük Barselona seyahati boyunca iki kişi 2 tane T10 bileti kullanmış olduk. Metro hatlarının her biri farklı renklerle birbirinden ayrılıyor. (Yeşil hat, mor hat, kırmızı hat vs.) Aşağıdaki Barselona metrosunun haritasını bulabilirsiniz. 
Otobüs hatları da metro hatları gibi heryerden kolay bir ulaşım sağlıyor. Bizim otobüsler gibi de değil gayet oturarak, rahat rahat seyahat edebilirsiniz. Yine T10 biletlerini otobüslerde de kullanabilirsiniz. Biz bir kez otobüse de binelim diye Barselonata'ya gitmek için binmiştik. Gayet memnun kaldık ferah ferah gittik. :)

Tourist Bus ise alternatif olarak kullanılabilir. Kişi başı 1 günlük fiyatı 24,30 Euro, 2 günlük fiyatı ise 34,20 Euro. Şehirdeki tüm turistik yerlere götürüyor. İstediğiniz yerde inip, gezdikten sonra tekrar indiğiniz yerden otobüslere binerek tura devam edebilirsiniz. İki farklı turist otobüsü vardı. Bir tanesinde dikkatimi çekti, Türkçe rehber hizmeti de bulunuyor. Aklınızda bulunsun. :)




Madrid (Barajas) Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım

Madrid Barajas Havaalanının 4 ayrı terminali bulunuyor. Barselona'dan kalkan Vueling havayolları Terminal 4'e iniş yapıyor. En yeni terminal ve uçuş yoğunluğu en az olan terminal oluyor. 

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bizim kaldığımız otel şehir merkezinde değildi. Havaalanına yakın 4 yıldızlı bir otelde kaldık. Otel seçimimizle ilgili görüşlerimizi ilgili başlık altında açıklayacağım. Normalde havaalanına yakın oteller ücretsiz havaalanı transferi hizmeti de veriyor. Bizim otel de bunlardan biriydi. Havaalanının her terminalinde otel shuttlelarının durakları bulunuyor. Bu durakların yerleri size önceden mail yoluyla bildiriliyor. Havaalanına gider gitmez aradığınızda, 5 dakika içinde orada olabiliyorlar. 

Ancak biz bu konuda bazı aksilikler yaşadık ve bu aksilikler de bizi çok yorduğu için taksiye binmeye karar verdik. Havaalanına yakın bir otel olduğu için, taksi ücretinin de makul olacağını düşündük. Taksiye binip adresi söyledik ve hareket etmemizle birlikte taksimetrede 20 Euro belirdi. Bir dumura uğradık tabi, açılış ücreti mi diye. Sonra baktık ki hiç yükselmiyor bu tutar. Belli bir mesafeden sonra yavaş yavaş artmaya başladı. Tabi biz nefesimizi tuttuk, otele varmayı dört gözle bekliyorduk o anda. Otele geldiğimizde taksimetrede 25 Euro gösteriyordu. Ee pahalı geldi bize tabiki, neticede mesafe yakın. Tam parayı ödeyecektik ki, taksici taksimetrenin bir tuşuna bastı ve ekranda 10 Euro daha belirdi. Bizden iki tutarın toplamını aldı. Taksici İngilizce bilmediği, biz de İspanyolca bilmediğimiz için sorgulayamadık bile. Saf saf ödedik. İnternetten araştırdım, hiç böyle bir duruma rastlamadık. 

Dolayısıyla Madrid'de havaalanından şehir merkezine taksiyle gitmek hiç akıl karı değil. Zira baya mesafe var ve taksicilere güven olmaz.

Havaalanının içerisinde metro durağı var zaten. En mantıklısı metroyla ulaşım sağlamak. Metroya binmek için, otomatik bilet makinalarından kolaylıkla bilet alabilirsiniz. Biz 12,20 Euro ödeyerek 10'luk bilet aldık. Bu bileti şehiriçi ulaşımda rahatlıkla kullanabilirsiniz.


Madrid'te Şehiriçi Ulaşım

Tatilimizin büyük bölümünü Barselona'da geçireceğimiz için, Madrid'te kolaya kaçtık. Pek araştırmadan gittik. Ama ulaşım konusunda hiç zorlanmadığımız belirtmek isterim. BARSELONA-MADRİD GEZİMİZ yazımın ikinci bölümünde gezdiğimiz yerlere nasıl gidileceği ile ilgili bilgi vereceğim. Bu yüzden bu bölümde genel hatlarıyla işinize yarayacak birkaç bilgi vermek istiyorum.

Metro ağı Barselona'da olduğu gibi çok geniş zaten. Hatta Barselona'daki metrolardan daha yeni ve büyük durakları var. Biz sadece metroyla ulaşım sağladık şehir içinde. Yukarıda da bahsettiğim gibi metro duraklarındaki otomatik makinelerden alabileceğiniz 10 kullanımlık metrobus biletleri ile metroyu kullanabilirsiniz. Fiyatı 12,20 Euro, Barselona'ya göre bir tık pahalı. Barselona'daki gibi her hat farklı bir rakam ve renkle ayrılıyor. Metro ağı hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız. Biz 2 günlük Madrid seyahati boyunca 1 bilet yeterli oldu. Aşağıdaki Madrid metrosunun haritasını bulabilirsiniz. 





Otobüs hatları da metro hatları gibi her yerden kolay bir ulaşım sağlıyor. Hiç otobüs tercih etmedik ama Yine 10'luk metrobus biletlerini otobüslerde de kullanabilirsiniz. 

Tourist Bus  Tarihi Madrid, Modern Madrid ve gece turu olmak üzere 3 ayrı hattan oluşuyor.  Internet üzerinden bilet almak için tıklayınız. İstediğiniz yerde inip, gezdikten sonra tekrar indiğiniz yerden otobüslere binerek tura devam edebilirsiniz. Biz Madrid'e geldiğimizde çok yorgun olduğumuz için tercihimizi bu otobüslerden yana kullandık. Keyifli de oldu. Hem rehberlik hizmeti de almış olduk. Ayrıca otobüslerde wifi bulunuyor ama bağlantısı tahmin edersiniz ki zayıf. Bu arada fiyat kişi başı 1 günlük 21 Euro, iki günlük 25 Euro.


OTEL TERCİHİMİZ

Her iki şehir içinde otel rezervasyonlarımızı www.booking.com aracılığıyla yaptırdık. Tabi öncesinde tripadvisor'dan da oteller hakkında bilgi edindik. Otellerimizle ilgili rezervasyon bilgilerimiz ve eleştirilerimiz şöyle:

Barselona: Otelimizin adı Hotel Auto Hogar. (Google Map konumu için tıklayınız.) Şehir merkezinde, neredeyse önünde metro durağı olan(Paral-lel Durağı), 3 yıldızlı bir otel. Otel rezervasyonumuzu ücretsiz iptal seçeneği ile 5 gece için 2 kişi kahvaltı dahil 375 Euro'ya yaptırdık. Arka tarafa bakan bir odada kaldık ama bizim için sorun yaratmadı. Zaten yatmadan yatmaya otele uğradık. Odalar gayet temizdi, personelle ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Kahvaltı açık büfeydi ve kruvasanlar, klasik kahvaltılıklar vardı. Öyle zengin bir kahvaltı değildi ki, bizim de öyle bir beklentimiz yoktu zaten. Otel geniş bir cadde üzerinde, sahile çok yakın, meşhur La Ramles caddesinin hemen paralelinde bulunuyor. Ulaşım konusunda yürümek dışında metro ve otobüs alternatifiniz var. Fiyat-performans olarak çok çok memnun kaldık. Kesinlikle tavsiye ediyoruz.


Madrid: Otelimizin adı Hotel Maydrit. (Google Map konumu için tıklayınız.) Barselona'daki tercihimizin aksine bu defa, ulaşımı rahat ama havaalanına yakın, hatta ücretsiz havaalanı transfer hizmeti olan, daha lüks bir otel tercih ettik. 4 yıldızlı bir otel. Otel rezervasyonumuzu ücretsiz iptal seçeneği ile 2 gece için 2 kişi kahvaltı dahil 188 Euro'ya yaptırdık. Tek sıkıntımız personelin yeteri kadar ingilizce bilmemesi nedeniyle havaalanından otele gelirken ücretsiz transfer hizmetini kullanamamız oldu. Bunun dışında eleştirebileceğimiz kötü bir yanı yoktu. Odalar çok geniş, temiz ve bakımlıydı. Kahvaltı çok kaliteli, bol çeşitli ve açık büfeydi. Kahvaltılarımızdan çok keyif aldık. Otelden ayrılırken havaalanının ücretsiz transfer hizmetinden faydaladık ve 5 dakikada havaalanına vardık. Otelin hemen arka sokağında El Capricho metro durağı var. 5 Numaralı Yeşil Metro hattının sondan bir önceki durağı olduğu için, şehir merkezine giderken oturarak gidebildik. Şehir merkezine ulaşım yarım saat sürüyor.



1 yorum :

  1. paylaşımınız için teşekkür ediyorum çok faydalı oldu bizim için.

    YanıtlaSil

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...er: 0" />