Bu arada eşimin hediyesi yeni mutfak radyomdan rastgele PAL FM'i açtım. "Plaktan" adında bir program var. Yeşilçam'ın efsane şarkıları eşliğinde keyifle yazıyorum bu yazımı :)
Fındıklı, Susamlı, Üzümlü Krokan Malzemeler:
- 1 çay bardağı fındık içi- 1 çay bardağı kavrulmamış susam
- 1 çay bardağından biraz az kuş üzümü
- Yarım çay bardağı toz şeker
- 5-6 damla limon suyu
Not: Bu arada çay bardaklarım, küçüklerden değil. Saplı orta boy olanlardan. Fotoğraflarda da göreceksiniz.
Fındıklı, Susamlı, Üzümlü Krokan Hazırlanışı:
-Malzemeleri hazırladıktan sonra, öncelikle fındık içlerini öğütüyoruz. Ama parçaların büyük olması gerekiyor. Bu yüzden ben rondo kullanmadım. Bir buzdolabı poşetinin içinde sert bir cisimle ezdim.-Genişçe bir tavaya susamı koyup, 5-6 dk kavuruyoruz. Hafif pembeleşince fındık içini ve kuş üzümünü de ilave ediyoruz. Hepsini 2-3 dakika da birlikte kavurduktan sonra şekeri ilave ediyoruz. Şeker karamelize olmaya başlayınca limon sıkıyoruz 5-6 damla. Şeker iyice eriyene ve karamelize olana kadar hafif karıştırarak kavuruyoruz.
-Şekerle karamelize olup, malzemelerle iyice harmanlanınca ocaktan alıp yağlı fırın kağıdının üzerine döküyoruz. Üzerini başka bir yağlı fırın kağıdı ile kapatıp, bir merdane yardımıyla hafif bastırarak ince bir şekil veriyoruz. Sonrasında ister kesebilir, ister kalıplarla şekiller çıkarabilir, ister kırabilirsiniz. Zaten hemen soğuyup donuyor.
-Bu kıtır kıtır krokanları çubuk şeklinde kesip, puding kasesine daldırıp hoş bir sunum da elde edebilirsiniz. Pastaların üzerinde süs olarak da kullanabilirsiniz. Denemenizi öneririm. Afiyet olsun ;)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder