Kategoriler

12 Mart 2015 Perşembe

ZEYTİNLİ YUMUŞ POĞAÇA TARİFİ

Bu poğaçaya özellikle eşim bayıldı. Yumuşacık bir poğaça. Kolay kolay da bayatlamıyor. Bu ölçekten iki tepsi çıkıyor. Fazla kısmını buzluğa koyup, misafirleriniz gelmeden önce çıkarıp çözdürdüğünüzde ilk yumuşaklığını koruduğunu göreceksiniz. Ben kepekli un ile yaptım. Bir deneyin derim ;)


Şimdiden afiyet olsun.

Zeytinli Yumuş Poğaça Malzemeleri:

- 1 buçuk su bardağı ılık süt
- 8 çorba kaşığı krema
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 4 çorba kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yumurta (beyazları hamurun içine konuluyor, sarısı üzerine sürülecek)
- 1 paket instant maya
- Aldığı kadar un (hamur yumuşak olacak) (Ben kepekli un kullandım)

Zeytinli Yumuş Poğaça Hazırlanışı:

- Ilık sütü, kremayı, sıvı yağı, şekeri, tuzu, yumurta aklarını ve instant mayayı derince bir kabın içine koyarak, karıştırıyoruz.
Azar azar un ilave ederek, yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru güzel yoğurmak önemli. Tüm malzemelerin ve unun iyice karışması gerekiyor. Hamurumuz yumuşak ve ele yapışmayacak kıvama geldiğinde, üzerini temiz bir örtüyle örtüp mayalanması için 1 buçuk-2 saat bekletiyoruz.
Hamurumuz iyice mayalanıp kabardıktan sonra istediğimiz boyutta parçalar koparıp, içerisine zeytin (peynir, patates, sosis de çok güzel olur) koyuyoruz. Elimizle güzelce yuvarlayıp, fırın tepsimize diziyoruz. Mayalı hamuru çok yoğurmamak gerekiyor, mümkün olduğunda az yoğurarak şekil verirseniz daha güzel kabarır.
Bu ölçeklerle fotoğraflarda gördüğünüz gibi 2 tepsi poğaça çıkıyor. Poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürüp, isteğe göre çörekotu ekiyoruz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-30 dakika pişiriyoruz. Pişme süresi fırından fırına farklılık gösterebileceği için, ara ara poğaçaları gözlemlemenizi öneririm.

2 yorum :

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...er: 0" />